top of page

Golfplaten in asbestcement, en hun invloed op het asbestattest.

  • Foto van schrijver: Kurt sleeckx
    Kurt sleeckx
  • 12 sep 2024
  • 3 minuten om te lezen

Als er in de volksmond over asbest gepraat wordt, denkt men automatisch aan de traditionele golfplaat!

Asbestcementen golfplaat
Golfplaat

De golfplaat is dan ook één van de meest voorkomende asbestcementtoepassingen in Vlaanderen.

Iedereen is al wel eens een golfplaat tegengekomen als dakbedekking van de garage, het kippenhok of de berging voor het tuingereedschap...

Ze bestaat uit (asbest)vezels vermengd met cement en zijn te herkennen aan hun golvende structuur, waaraan ze hun sterkte ontlenen, en de typische honingraatstructuur aan de onderkant van de plaat.

De golfplaat werd vaak gebruikt omdat ze slijtvast, stevig en waterafstotend is.

Echter na verloop van tijd zullen deze platen ook verweren door de wind en de regen, waardoor de asbestvezels vrijkomen en een gevaar gaan vormen voor gezondheid en milieu. Dit is ook de hoofdreden dat oude asbestcementen golfplaten in slechte staat dienen verwijderd te worden.


De asbestcementengolfplaat als dakbedekking is altijd waarneembaar en dient door de asbestdeskundige dan ook steeds opgenomen te worden in het asbestattest, zelfs als er geen volledige risico-evaluatie kan uitgevoerd worden!


De aanwezigheid van asbesthoudende golfplaten zorgt automatisch voor een "niet-asbestveilig" attest en de toepassing dient te worden verwijderd tegen mijlpaal 2034 van het asbestafbouwbeleid.


Monstername is niet verplicht... wel nuttig!


Aangezien de golfplaat ook nu nog geproduceerd wordt, maar dan met andere vezels dan asbestvezels, en het visueel heel moeilijk is om asbesthoudende golfplaten te onderscheiden van niet-asbesthoudende platen, ondanks de eventuele keurmerken (NT : New Technologie) die worden aangebracht, is een eerste reden om de toepassing te bemonsteren en om uitsluitsel te krijgen over het asbesthoudende karakter van de golfplaat.


Een tweede reden is de soort van asbest dat in de golfplaat is verwerkt. Meestal werd chrysotiel (witte asbest) gebruikt, maar soms zijn zowel chrysotiel als crocidoliet (blauwe asbest) aanwezig. Wanneer er geen staal genomen wordt, dienen wij als ADI uit te gaan van het "worst-case" scenario en crocidoliet aan te duiden als asbestsoort in de golfplaat.

Dit heeft een impact op de materiaalscore van de toepassing in het attest en kan een invloed hebben op de geldigheidstermijn van het asbestattest, omdat crocidoliet een grotere risicofactor heeft dan chrysotiel.

Staalnamen golfplaat
Staalnamen van een verdachte golfplaat

Bij golfplaten waarbij een afschermende intacte laag of stootvast materiaal langs de binnenzijde ontbreekt is er een verhoogde kans op vezelvrijgave. Indien de golfplaten dan crocidoliet bevatten, wordt de geldigheid van het attest verkort van 10 jaar naar 5 jaar!

Een monstername kan dus nuttig zijn om de aanwezigheid van crocidoliet te weerleggen!


Te nemen maatregelen!


Een dak in asbestcementen golfplaten is vaak 'matig beschadigd, matig verweerd' of 'zwaar beschadigd, verweerd' doordat ze al vele jaren als dakbedekking fungeren. Dit wil zeggen dat :

  • er vezelbundels verspreid zichtbaar zijn op het materiaaloppervlak

  • er is vasthechting van vegetatie

  • het materiaal behoud nog beperkt zijn bindingssterkte maar er komen lokaal stukjes los of ze brokkelen af.


Indien de golfplaten crocidoliet bevatten is het materiaalrisico van deze toepassing hoog en dient deze ook dringend verwijderd te worden.

Indien de golfplaten enkel chrysotiel bevatten, dan krijgt de toepassing een verhoogd materiaalrisico en geldt de maatregel 'verwijderen'...

Dit verschil in actie kan ook een effect hebben op de perceptie van de waarde van het pand.


De meeste golfplaten kunnen meestal via de doe-het-zelf-methode verwijderd worden met eenvoudige handelingen. Voor zwaar beschadigde materialen kan de tussenkomst van een asbestverwijderaar noodzakelijk zijn.

Gebruik de nodige veiligheidsmaatregelen en beschermingsmaterialen (handschoenen, wegwerpoverall, minimum FFP3 mondmasker,..). De toepassingen dienen eerst goed bevochtigd te worden, daarna één voor één verwijderen zonder ze te beschadigen of te breken, en dienen in een daartoe geschikte afvalzak verpakt te worden. Enkel handwerktuigen of mechanische werktuigen met lage snelheid die enkel grof stof of snijdsel doen ontstaan, mogen gebruikt worden. Alle uitrusting dat in aanraking komt met asbest moet doeltreffend en regelmatig gereinigd worden.


Let ook op!


Asbesthoudende materialen mogen niet opnieuw gebruikt of ingesloten worden. Er mogen geen constructies (zonnepanelen, nieuw dak,...) geplaatst worden over asbestcementen materialen. Een asbestcementen dak of gevel mag niet gereinigd of ontmost worden.

Herstelwerkzaamheden zoals verwijderen of deels afgebroken materialen vervangen kan aanleiding geven tot blootstelling. Gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen tijdens deze werken.


Heb jij asbesthoudende golfplaten of ander asbestverdacht materiaal in of rond uw huis en wil je graag persoonlijk advies ?


Neem dan snel contact op met ADISK, wij gaan voor jou tot op de vezel....





Comments


Herentals - Grobbendonk - Herenthout - Vorselaar - Lille - Heist o/d Berg - Laakdal - Hulshout - Herselt - Tongerlo - Wiekevorst - Westerlo - Mol - Balen - Geel - Meerhout - Olen - Lichtaart - Kasterlee - Retie - Tessenderlo - Leopoldsburg - Peer - Beringen - Bocholt - Lommel -  Turnhout - Zonhoven - Dessel - Heusden-Zolder - Houthalen-Helchteren - Olmen - Veerle - Laakdal - Hamont-Achel

logo ADISK_edited.png
Klapvekens 1   I   2200 Herentals   I   0465/08 59 25   I   info@adisk.be

Procescertificaat nr. SKH-ORG-TKM7Z   -   BTW  BE 0765 626 245

I    Algemene Voorwaarden    I    Privacy    I

© 2023 ADISK. Met trots gemaakt door Bella Luna Design

ggogle review ADISK
bottom of page